ZDROWO Z ALOESEM


Właściwości lecznicze aloesu są znane ludziom od wieków: aloes przyśpiesza gojenie ran, nawilża skórę, poprawia jej ukrwienie, przyśpiesza leczenie oparzeń i odmrożeń, działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a także przeciwzapalne i przeciwbólowo.

W liściach aloesu zawarte są witaminy, cała gama mikro- i makroelementów takich jak: sód, wapń, magnez, żelazo, a także inne cenne substancje. W sumie ponad 200 aktywnych składników wśród których znajdują się:

  • Witaminy z grupy B – wspomagają pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego i nerwowego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie i neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje gospodarkę wodną skóry i poprawia jej ogólny stan zdrowia. Działa przeciwstarzeniowo. Podnosi odporność organizmu. Ułatwia absorpcję żelaza. Działa bakteriobójczo.
  • Witamina E – jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciwzapalnie, może przyspieszać gojenie się ran. Wspomaga działanie kwasów omega-3. Podnosi elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi. Korzystnie wpływa na wygląd i zdrowie skóry oraz włosów.
  • Substancje mineralne, takie jak fosfor, sód, wapń, miedź, magnez, cynk, potas, żelazo, mangan, chrom
  • Aminokwasy – aloes zawiera prawie wszystkie (9 z 10) aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są nimi alanina, seryna, tyrozyna, kwas glutaminowy, prolina, cystyna, hydroksyprolina. Są wśród nich aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Konieczne jest ich dostarczanie wraz z jedzeniem.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – stymulują regenerację tkanek, są składnikiem błon komórkowych, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, odpornościowego i nerwowego.
  • Mleczan magnezowy i naturalny kwas salicylowy – substancje o działaniu przeciwbólowym
  • Polisacharydy – cukry, które stanowią budulec i materiał zapasowy ludzkiego organizmu. Dostarczają energię do organizmu i wspomagają pracę układu odpornościowego.
  • Substancje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, takie jak fenole, kwas cynamonowy, beta-sitosterol, kampesterol, bradykinaza, związki siarkowe.
  • Saponiny – substancje o działaniu ściągającym i odkażającym.

 

Grube liście rośliny mają zdolność magazynowania wody (99 %). Ta właściwość jest często wykorzystywana przy produkcji nawilżających kosmetyków. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji niemal każdego rodzaju skóry. Można włączyć go do pielęgnacji skóry suchej i wymagającej intensywnego nawilżenia, jak również ze względu na łagodzące i antybakteryjne działanie dla skóry z trądzikiem, podrażnieniami i zaczerwieniami. Jeśli chodzi o włosy, to aloes poleca się szczególnie włosom wysokoporowatym, cienkim, zniszczonym, osłabionym i przesuszonym. Aloes poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega ich pękaniu, służy też jako naturalny, antybakteryjny dezodorant.

Substancje zawarte w miąższu aloesowym wzmacniają układ odpornościowy organizmu i pomagają w usuwaniu toksyn z tkanek. Miąższ działa także ochronnie na cały układ pokarmowy. Likwiduje stany zapalne żołądka i dwunastnicy oraz reguluje i wspomaga trawienie.

---


Compare